Anafylaxi

Vad är anafylaxi?

Anafylaxi är ett allvarligt tillstånd och en potentiellt livshotande typ av allergisk reaktion. Symtomen kan uppkomma inom sekunder eller minuter efter kontakt med ämnet du är allergisk emot. Ämnet du är allergisk mot kallas allergen.

Anafylaxi är resultatet av att immunförsvaret överreagerar på ett ofarligt ämne, som t.ex. olika typer av mat. Kroppen reagerar genom att frisätta olika substanser för att försvara sig själv. Denna reaktion kan resultera i livshotande symtom.

Vanliga allergener som utlöser en anafylaktisk reaktion

Mat

Till exempel jordnötter, hasselnötter, pekannötter, ägg, soja, fisk, skaldjur, vete, mjölk. >30% av alla allvarliga anafylaktiska reaktioner utlöses av mat-allergener.

Insektsgift

Till exempel bi, geting, bålgeting, humla. Gäller >3% av den vuxna befolkningen och 1% av alla barn.

Medicin

Till exempel antibiotika, bedövningsmedel, smärtstillande.

Latex

Till exempel handskar, plåster, kondomer.

Fysisk stress (t.ex. träning)

Mycket ovanligt. Förekommer mestadels i kombination med andra faktorer.

Idiopatisk anafylaxi

Okänd orsak.

Känn igen symtomen

Vanligtvis är en anafylaktisk reaktion tydlig när allvarliga fysiska obehag uppstår. Dessa symtom uppträder inom några minuter. Därför är det mycket viktigt att du behandlar dig själv omedelbart. Svåra allergiska reaktioner karaktäriseras av följande symtom:

  • Andningssvårigheter/ljudlig andning
  • Svullnad av tungan
  • Svullnad/trångt i halsen
  • Svullnad av ansiktet/läppar/ögonlock
  • Svårigheter att tala och/eller hes röst
  • Pipande/väsande andning eller ihållande hosta
  • Medvetandeförlust eller kollaps
  • Blek hud och slapp muskulatur (hos yngre barn)

Detta är inte en fullständig lista över symtom. Tala alltid med din läkare om vad du bör vara uppmärksam på.

Hur man behandlar anafylaxi

Ta reda på vad som utlöser din allergi och undvik det alltid. Det är mycket viktigt att du känner till tecken och symtom på anafylaxi. Vid en anafylaktisk reaktion är en intramuskulär adrenalininjektion den första åtgärden för att förhindra att symtomen förvärras. Ring sedan 112 och begär ambulans.

Adrenalin ska administreras så snart symtom uppträder, helst innan symtomen utvecklas till anafylaxi. Adrenalin ger upphov till kärlsammandragning, höjer därmed blodtrycket och upprätthåller cirkulationen samt minskar svullnad. Dessutom verkar adrenalin muskelavslappnande i luftrören och lindrar andningssvårigheter.