*Vanliga orsaker till anafylaxi
Den vanligaste orsaken till anafylaxi är intag av födoämnen som jordnötter, trädnötter, mjölk, ägg, skaldjur, fisk, sesamfrön och kiwi. Det finns även andra livsmedel som kan utlösa anafylaxi. Orsaker som inte har med födoämnen att göra är bland annat geting- eller bistick, naturlig latex (gummi) och vissa läkemedel som exempelvis penicillin. För vissa kan motion utlösa en allvarlig reaktion – antingen motion enbart eller i kombination med andra faktorer som födoämnen eller läkemedel (t.ex. acetylsalicylsyra).2
Tidiga tecken är bland annat rodnad och trötthet
I upp till 20 % av fallen identifieras inte den utlösande faktorn. Även om man känner till vilka faktorer som utlöser anafylaxi kan man inte alltid undvika dem.3 Därför räcker det inte med enbart utbildning för att förhindra anafylaxi. Det rekommenderas starkt att ha två adrenalinpennor med sig för att vara beredd i en situation av anafylaxi.1